<– 13. srpna 2023 –>

Týdenní Vltavský monitor 13. 8.

13. srpna 2023, monitor

MEDIALNI OTAZNIKY TOHOTO TYDNE:

A. DOMACI
??JE KAUZA SOUDCE FREMRA POUZE ZASTUPNYM PROBLEMEM??
https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/kauza-fremr-pristim-prezidentem.A230811_103904_p_politika_nef
Dle mého soudu je celé tajemství v tom, že do obrazu Petra Pavla jako „polepšeného hříšníka“ bylo zkrátka nainvestováno neuvěřitelné úsilí a spoustu peněz a ty se podařilo dokonale zhodnotit. Nutno uznat, že z profesionálního pohledu šlo o marketingový majstrštyk. Obraz pana Fremra naopak nikdo uměle nevylepšoval.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Fremr-Baxa-Ronovska-Zjistoval-informace-v-kancelari-Pavla-Obtizne-dostal-Nyni-vse-rekl-740933
...Ústavní soudkyní a místopředsedkyní Ústavního soudu je od srpna 2023 právnička a profesorka Kateřina Ronovská. Moderátorka připomněla, že právě ona byla jednou z velkých podporovatelek Petra Pavla při prezidentské volbě.

https://www.ceska-justice.cz/2023/08/analyza-jak-to-bylo-s-kauzou-olsany-ktera-brzdi-nominaci-soudce-fremra-na-us/
...Robert Fremr se stal soudcem Nejvyššího soudu ČSR. Předsedou senátu MS v Praze byl přitom teprve od ledna 1986. Soudcem je od roku 1983, přičemž od roku 1982 působil ještě coby čekatel jako „úsekový důvěrník“ závodní organizace Socialistického svazu mládeže obvodního soudu.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vrteti-Fremrem-Co-kdyz-Hrad-vedel-koho-posila-A-slo-o-uplne-neco-jineho-740931
...V redakční radě tohoto média svého času seděl i Petr Pavel. Řečeno lapidárně, Ronovská má k Petru Pavlovi mnohem blíže než Robert Fremr. Možná by se na ni zaměřila pouze média Pavlovi nenakloněná, ale i tak, ve vakuu by tato kauza mohla být nepříjemná a někdo veřejnoprávní by mohl začít mít tendenci zkoumat další nitky, které obě jména spojují.

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Laudat-KAN-Fremr-by-se-mel-pakovat-a-jit-do-duchodu-741062
...Poptával jsem se několika senátorů, kdo byl vlastně hybnou silou schválení Fremra. Všichni bez rozdílu řekli, že nejvíce senátoři za STAN.


??JAKA JE ROLE PREZIDENTA PAVLA SMEREM K UKRAJINE??
https://www.irozhlas.cz/volby/profil-petr-pavel-kandidat-na-prezidenta-prezidentske-volby-2023_2211251502_jgr
...V letech 1985-1989 byl členem KSČ, svého tehdejšího rozhodnutí podle dnešních slov lituje. Kvůli členství i předlistopadovému angažmá v armádě normalizačního Československa čelí kritice. Koncem 80. let nastoupil do výcviku u vojenské rozvědky, má ale negativní lustrační osvědčení.
...Pro prezidentskou kandidaturu si zvolil heslo „Vraťme Česku řád a klid“.

https://ocemsemlci.cz/o-cem-se-mlci-stanislav-novotny-12/
...Stanislav Novotný glosuje, co prozradilo zasedání členských států NATO ve Vilniusu.

https://www.michalapetr.com/#top
…Jaká letadla budou hlídat český vzdušný prostor mezi lety 2029, kdy skončí pronájem Gripenů, a 2038, kdy dosáhnou letadla F-35 plné operační připravenosti, Černochová dosud nevyřešila! Ostatně tou dobou jí už bude 65 let, a bude v důchodu. Fialovi bude 74 a Pavlovi 77. Jak vidíte máme utratit 122 miliard za F-35, které budou provozuschopné až za 15 let, a v této ceně nejsou ani zahrnuty náklady na prodloužení pronájmu švédských Gripenů v letech 2027-2038, kdy F-35 nebudou. Znovu se tak ukazuje, že bude lepší na americké F-35 se úplně vykašlat, a rovnou si pořídit švédské Gripeny!


??OPRAVDU NAM KLESA INFLACE??
https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-cervenec-2023
...Ceny masa byly v červenci vyšší o 3,2 % (v červnu o 4,7 %), položky ve skupině mléko, sýry, vejce o 8,3 % (v červnu o 13,0 %), margarínu a ostatních rostlinných tuků o 3,6 % (v červnu o 17,1 %), ovoce o 10,3 % (v červnu o 15,2 %) a cukru o 44,7 % (v červnu o 50,3 %).

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cervenec-2023
...Pšenice seté ozimé se podle odhadu sklidí 4 734 tis. tun, o 205 tis. tun méně než v loňském roce (−4,2 %), ječmene jarního 965 tis. tun (−14,3 %), ječmene ozimého 781 tis. tun (+4,0 %), tritikale 205 tis. tun (−1,3 %), pšenice seté jarní 153 tis. tun (−38,9 %), ovsa148 tis. tun (−11,6 %) a žita 120 tis. tun (−6,5 %).

https://archiv.hn.cz/c1-67230260-ceny-nemovitosti-prudce-porostou-tvrdi-globalni-pruzkum-v-cesku-porazi-akcie
...Nejrychlejší zdražení těchto nemovitostí v rámci Evropy přitom odborníci podle průzkumu mnichovského Ifo Institutu očekávají v Česku.

https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/ceska-koruna-je-tezce-podhodnocena_563098.html
...Zajímavé je také srovnání z pohledu inflace. V Česku Big Mac meziročně zdražil o 10,5 procenta, v USA o 8,3 procenta. Červnová meziroční inflace v Česku přitom dosáhla 9,7 procenta, v USA tří procent.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-cash-only-pod-tlakem-se-ceska-ekonomika-radikalne-meni-235379
...První drastický propad životní úrovně tak přišel teprve se současnou inflační vlnou. Ceny v obchodech rostou daleko rychleji než mzdy a konvergence životní úrovně se západoevropskými státy se zadřela... ...Kdo tedy provede ten ekonomický obrat, který ekonomiku posune na vyšší úroveň a dotkne se v podobě vyšší reálné mzdy, kvalitnějších služeb, upravených veřejných prostorů či sportovišť každého z nás?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ja-do-prace-nemusim-mne-ta-vase-socialka-dava-dost-Jureckuv-bic-na-flakace-ale-budi-i-rozpaky-741124
...o tom, že někteří lidé systém dávek zneužívají, víme přece všichni. Bohužel je evidentní, že pokud někdo chce zákon obejít, nějakou cestičku si vždy najde.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dalsi-vlna-zdrazovani-varuje-CNB-nad-Stanjurovym-balickem-Vlada-nesouhlasi-741150
...Podle analytika i kvůli tomuto růstu mezd hrozí, že se inflační hladina dříve či později zasekne někde mezi 4 až 6 procenty a dostat jí odtud k ČNB proklamovaným 2 procentům bude bolet.

https://www.iportal24.cz/featured/dufek-zahranicni-firmy-zejmena-retezec-lidl-by-mely-nase-zakony-dodrzovat/
...Naopak, společnost potřebuje svůj další rozvoj, další růst hospodářství. Největším současným nešvarem české ekonomiky je vysoká inflace.

https://www.kurzy.cz/zpravy/736401-ceska-posta-opet-zdrazuje-tentokrat-drobne-sahne-na-sipo/#utm_medium=email&utm_source=email_2
...Nový ceník vstoupí v platnost s účinností od letošního 1. října. Tedy v obdobnou dobu jako loni, kdy vlastně došlo ze strany České pošty u služby k přelomovému kroku. Do té doby totiž mohli zákazníci využívat SIPO zadarmo. Tedy ti, kteří si platbu nechávali strhávat bezhotovostně z účtu a daný doklad zasílat elektronicky e-mailem. Od října však již měsíčně musí platit 5 Kč.

https://www.kurzy.cz/zpravy/736306-ceny-plynu-v-evrope-vzrostly-o-40-a-pocita-se-s-jejich-dalsim-rustem-hlavnim-problemem-je-hrozba/
...Podle analytiků by tlak na růst ceny v globálním měřítku mohl i nadále pokračovat. Evropa bude čelit problémům s dovozem LNG, Norsko plánuje odstávky svých plynovodů kvůli jejich údržbě. Situaci komplikuje také pokračující vlna veder na mnoha místech světa.


??JE ROZVRAT TRADICNICH HODNOT V CECHACH NEODVRATNY??
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Na-detske-knizky-na-Prague-Pride-jsme-jen-koukali-A-nejen-na-ne-741134
...Z jednoho z megafonů zaznívalo kázání, že „bůh má rád všechny vztahy a všechno ostatní je dezinterpretace“ a vše se schylovalo k pochodu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prague-pride-pochod-hrdosti-lgbt-sexualni-mensiny-tradice_2308121240_afo
...Do centra Prahy v sobotu dorazili i odpůrci Prague Pride. Zhruba dvě desítky jich byly u sochy svatého Václava. Odpůrci měli transparenty s hesly „Pride. Láska není pýcha“ nebo „Ježíš je láska. Chce Ti pomoct“ a dohadovali se s účastníky průvodu.

https://magazin.aktualne.cz/kultura/lp-prague-pride/r~b7c1a672393f11ee82b7ac1f6b220ee8/
...Obecenstvo si v průběhu vystoupení pinkalo červenými balonky sponzora scény, kterým je firma Vodafone. "Přeji vám všem krásnou Pride. Mějte k sobě úctu, milujte se a buďte svobodní," popřála na závěr LP.

https://cz24.news/18-prazsky-sabat-gender-mutantu-kastratu-deviantu-a-ritopichu-obrazem-muzu-pchat-koho-chci-v-prague-pride-pochodovali-bolsevicti-pirati-i-nacista-rakusan-hanba-na-miliardu-let/
...Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-PRO-Trikolora-Svobodni-Likvidace-Petr-Zantovsky-varuje-Co-se-chysta-740757
...Myslím si, že prakticky to má znamenat jediné. Staví se konstrukce na to, aby se našla právní opora pro likvidaci neparlamentních stran,“


---B. ZAHRANICNI—
??PRECHAZI UKRAJINA/ZAPAD VE VALCE DO OFENZIVY??
https://echo24.cz/a/H2pxL/zpravy-svet-kyjev-ukrajina-obvinuje-izrael-predava-tajne-informace-rusko-zruseni-bezvizovy-styk
...Schůzky v Ramsteinu, známé také jako Ukrajinská obranná kontaktní skupina, jsou setkání, kterých se účastní aliance 54 zemí, včetně všech 30 členů NATO a 24 dalších zemí.

https://echo24.cz/a/HB5tJ/zpravy-svet-kuleba-ukrajina-ceka-tezky-podzim-pod-tlakem-jednala-mir-odolat
...Ukrajinský ministr očekává nyní velké množství obtížných mezinárodních summitů, na kterých ukrajinská strana potřebuje „kvantitativní i kvalitativní přítomnost celého světa, a nejen našich tradičních přátel z Evropy a Severní Ameriky“.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-polsko-navyseni-poctu-vojaku-na-hranicich-s-beloruskem-ma-odstrasit-40440492
...V posledních týdnech se navíc poblíž hranic objevili ruští žoldnéři wagnerovci, kteří mají podle polského premiéra Mateusze Morawieckého za cíl destabilizovat situaci na východním křídle NATO.

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/roberts-putinova-prehnana-opatrnost-vede-primo-ke-3-svetove-valce/
...Dnes Šojgu řekl, že Polsko připravuje záminku k okupaci západní Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že Ukrajině došli vojáci, stěhuje se sem Polsko. Washington to nebude nazývat invazí.

https://zpravy.aktualne.cz/candace-rondeaux-spotlight-sestrih/r~cbf91ad8382411ee8b4e0cc47ab5f122/?
...Po povstání wagnerovců, které vedl jejich zakladatel Jevgenij Prigožin, nyní zůstává jejich role v agresi do sousední země nejasná. Rondeaux se obává, že by mohli působit potíže na hranici Litvy a Polska, kam by se přemístili ze sousedního Běloruska. Tam je Kreml po jejich krátkém nezdařeném puči vykázal.

https://www.respekt.cz/informacni-servis/zapadoafricke-zeme-vahaji-zda-se-pokusit-nigerskou-juntu-svrhnout-silou-rusko-ma-radost-a-dzihadiste-take
...Úspěch případné zahraniční intervence je však velmi pochybný.

https://cz24.news/vietnamska-taktika-rusu-ukrajinsky-sniper-o-katastrofalni-situaci-na-fronte/
...Špatné vybavení a byrokracie značně ztěžují přidělování tanků, obrněných transportérů nebo minometů pro operaci. Odstřelovač říká, že byrokracie je tak velká, že ukrajinská velení jsou přezdívána „Ukrajinská dělostřelecká armáda.“
„Když je zařízení zničeno, je třeba napsat a odeslat asi dvě stě zpráv, každou ve čtyřnásobných kopiích. Za jednoho mrtvého se vyplní dvě.“
Akutní je také nedostatek střeliva do ručních palných zbraní.


??JE RUSKO EKONOMICKY OPRAVDU V UZKYCH??
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rusko-zacalo-vyrabet-svoji-verzi-iranskych-dronu-sahed-mini-odbornici/2400457
...Název Geraň-2 ruské síly už delší dobu používají pro íránské drony.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusko-miri-na-mesic-mise-ma-rusum-ukazat-ze-zapadni-sankce-z/r~4ba57cca383611eeba63ac1f6b220ee8/?
...Rusko se přesto rozhodlo v misi pokračovat. Luna-25 je tak první čistě ruskou vesmírnou misí od roku 2011.

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/sojgu-navstivil-ruskou-zakladnu-na-arktide-miri-tam-ruske-bitevni-lode-a-stihaci-letouny_563113.html
..."Sergej Šojgu zkontroloval připravenost zařízení sociální infrastruktury v osadě Bělušja Guba souostroví Nová země. V této osadě se nachází nejsevernější škola v Rusku. Vzdělávací instituce je určena pro vzdělávání více než 250 školáků," uvedlo ministerstvo obrany podle agentury TASS.

https://www.pokec24.cz/blog/neustala-podpora-zapadu-valcici-ukrajine-ji-ve-skutecnosti-nepomaha-ale-naopak-systematicky-likviduje/
...Naproti tomu Rusko, válčící v podstatě bez jakékoliv hmatatelné vojenské a ekonomické pomoci „zvenčí“ s obrovskou ekonomickou a vojenskou silou celé NATO, realizovanou prostřednictvím tisíců a tisíců na bojištích umírajících Ukrajinců, to Rusko, které mělo už dávno ekonomicky zkolabovat pod tíží stovek sankcí různého druhu, se podle tabulek Světové banky a MMF dokázalo vyšvihnout na páté místo ve světě a první místo v Evropě ve výši HDP. Vyrábí a modernizuje měsíčně více tanků, než aktuálně zbývá celé ukrajinské armádě, a přes veškeré prognózy mnoha západních „expertů“, založené zpravidla na „zaručených“ informacích ukrajinských zpravodajských služeb, mu viditelně nechybí ani moderní zbraně, ani drony, ani munice, ani rakety, ani střely s plochou dráhou letu. A ani lidé.


??JAK PROBIHA VALKA O ENERGETICKE ZDROJE VE SVETE??
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-americti-marinaci-v-nove-roli-pred-iranem-mohou-chranit-i-na-palube-cizich-tankeru-40440428
...Agentura AP upozornila, že bezprecedentní nasazení amerických mariňáků přímo na tankery může vést jak k uklidnění, tak k další eskalaci napětí mezi Washingtonem a Teheránem.

https://energyhub.eu/cs/articles/832813/vetsina-vyvozu-ruskych-paliv-je-nyni-nad-cenovym-stropem-stanoveny-g7
...Na tiskové konferenci minulý týden jeden z vysokých představitelů amerického ministerstva financí uvedl, že Washington je přesvědčen, že cenový strop funguje tak, aby snížil příjmy Moskvy a stabilizoval trhy s energiemi.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Toto-USA-neudelaly-od-druhe-svetove-valky-Manevry-v-Perskem-zalivu-741147
...V souvislosti s údajnými pokusy Íránu o únos lodí v mezinárodních vodách již Pentagon minulý měsíc vyslal na Blízký východ další stíhací letouny F-35 a F-16 spolu s válečnou lodí ve snaze monitorovat klíčové vodní cesty v regionu poté, co se Írán zmocnil komerčních námořních plavidel, mezi nimiž byl i jeden z tankerů.
...Írán na americké posílení obrany v oblasti reagoval snahou dozbrojit své námořnictvo raketami a bezpilotními letouny.


??JAK SLOZITA JE SITUACE UKRAJINCU V EXILU??
https://vasevec.parlamentnilisty.cz/izrael-prestava-platit-ukrajincum-zdravotni-peci
...Ministerstvo sociálních věcí uvádí, že uprchlíci z Ukrajiny již nemohou v izraelských nemocnicích dostávat bezplatnou lékařskou péči.  Je také zrušeno zdravotní pojištění pro občany Ukrajiny starší 60 let.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rakusane-odstupte-nezvladate-to-Po-nocni-Hostivari-vyslovil-Okamura-vyzvu-741142
...A krátce poté prolétla médii další zpráva. Tentokrát z pražské Hostivaře, kde se podle serveru Novinky.cz pokusil o znásilnění osmatřicetileté ženy teprve šestnáctiletý mladík. K činu došlo v noci z pátku na sobotu. Mladík tam podle policie zaútočil na ženu a odtáhl ji do křoví.

https://www.forum24.cz/skutecny-projev-lidske-zrudy-a-hyeny-vpalil-rakusan-okamurovi-sefa-spd-oznacil-za-vudce-fasistickeho-hnuti
...Vyjádřil se také bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. „Jsem šokován zločinem, který se stal v Plzni. Děkuji Policii ČR za profesionální a rychlou reakci. Věřím, že trestný čin bude co nejdříve objektivně vyšetřen.


---C. RUZNE---
??JE ZVEREJNENA ZPRAVA MV CR O EXTREMISMU DULEZITA??
https://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/mimoradne-prinosna-zprava-o-extremismu
...Dezinformační média produkují dlouhodobě poměrně stereotypní nenávistné obsahy postrádající invenci. Jejich potenciál radikalizovat společnost opadá. Jejich čtenáři tak dávají přednost údernějším a kratším sdělením šířeným na sociálních sítích, případně pak streamovaným videím…   
...Oblibu si získaly menší a méně moderované platformy, jako např. Telegram, kde se šíří explicitnější nenávistný a extremistický obsah.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-ministerstvo-zakaz-apple-usa-spionaz_2308120710_epo
...„V průběhu zajišťování bezpečnosti ruské telekomunikační infrastruktury byly odhaleny anomálie specifické pouze pro uživatele mobilních telefonů Apple a způsobené fungováním dosud neznámého škodlivého softwaru,“ uvedla začátkem června FSB.

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/uvaha-o-demokracii-inspirovane-knihou-dzungli.A230806_211819_p_spolecnost_nef
...Obávám se, že většina obyvatel našeho státu se se svým státem neztotožňuje. Nesdílí pocit, že tento stát je nejen jejich vlastí a domovem, ale také jejich vizitkou, jejich pýchou a jejich nadějí. Přijímají svůj stát jako samozřejmou skutečnost, která je historicky daná a na kterou mají nárok, a ne jako těžce vydobytý majetek, který dostali darem od svých předků a měli by ho ve vlastním zájmu ochraňovat, pěstovat a zvelebovat. Bez tohoto přesvědčení ale skutečná demokracie nemůže existovat.


??JAK JSME USPESNI V POSTUPNE IMPLEMENTACI GREEN DEALU??
https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3606774-vedci-vytvorili-nizkoemisni-kravy-dobytek-produkuje-mene-sklenikoveho-plynu
...Až se kanadskému farmáři Benu Loewithovi na jaře příštího roku narodí telata, budou mezi prvními na světě, která byla vyšlechtěna s konkrétním ekologickým cílem. Budou produkovat méně metanu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3606976-pribyva-pozaru-elektrokolobezek-a-elektrokol-pozor-hlavne-pri-nabijeni-varuji-hasici
...„Koloběžka je docela namáhané zařízení. Různě se pokládá, padá a podobně. A ta baterie vlastně dostává pořádně zabrat,“

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/soul-jizni-korea-protest-demonstrace-fukusima-japonsko-vypousteni-radioaktivni_2308121604_dno
...Pročištěná voda se zbytky radioaktivního tritia se má vypouštět postupně následujících několik desítek let, a podle odborníků to proto bude mít na lidi a životní prostředí v podstatě zanedbatelný dopad.

https://www.kurzy.cz/zpravy/736417-proc-se-smraka-nad-chemickym-prumyslem-ve-svete-a-v-evrope-dvojnasob/#utm_medium=email&utm_source=email_2
...Britský INEOS čelí pro změnu nástrahám regulace. Pro již dříve schválený projekt ekologicky šetrného krakování v belgických Antverpách tamní soud zrušil povolení v návaznosti na protesty místních obyvatel a ekologických aktivistů. Project One se měl stát prvním nově vybudovaným zařízením v Evropě za posledních 25 let a zařízením s rekordně nízkými emisemi uhlíku. To dokládá míru obtíží, které musí případné inovativní investice v Evropě brát v úvahu, naopak třeba USA nízkoemisní projekty lákají investičními pobídkami. A třeba britsko-nizozemský ropný a petrochemický velikán Shell plánuje přeuspořádat svoji evropskou stopu včetně potenciálních vyřazení a odprodejů energetických a chemických závodů.

https://denikreferendum.cz/clanek/35496-rozhovor-s-ministrem-hladikem-dlouho-se-tu-nepostavi-nic-nez-obnovitelne-zdroje
...Nejsem příznivcem veta, restrikce. Jsem zastáncem toho, aby vize byla sdílená. Pro mě je zásadní, aby vize klimatické politiky a klimatické cíle České republiky byly sdílenou politikou české vlády. Ve vládním prohlášení je napsáno, že Česká republika vnímá green deal jako příležitost.
A teď aktuálně se zpracovává klimaticko-energetický plán, z něhož bude vycházet politika ochrany klimatu a státní energetická koncepce. Musí vznikat společně, protože dopady z energetiky na klima jsou zcela zásadní.

Vltavský monitor

Novější (14. srpna 2023)Starší (12. srpna 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved