<– 28. března 2023 –>

Jak se v poslední době mění znalosti dětí?

28. března 2023, video

Stanislav Novotný se ptá Aleny Dernerové, s čím se setkává pediatr u současných školáků a jak se změnily jejich vyjadřovací schopnosti a znalosti v průběhu posledních desetiletí

 

ocemsemlci.cz

O čem se mlčí

Rekordní počty úmrtí na problémy se srdcem

28. března 2023, z domova

„Setrvalý a významný pozitivní pokles úmrtnosti na kardiovaskulární choroby se ve zhruba třiceti letech před pandemií postupně zpomaloval a dosáhl jisté stability. V posledních letech ale začala úmrtnost na tyto choroby opět mírně stoupat,“ popisuje pro Seznam Zprávy profesor Richard Češka, předseda České internistické společnosti.

V článku na seznam zprávy přitom není zmíněna důležitá skutečnost. Totiž, že očkování na kovid má časté negativní vlivy právě na problémy oběhové soustavy.

článek na seznam zprávy

Ukrajina nemá dostatek zbraní

28. března 2023, ze světa

Ukrajina momentálně nemůže zahájit protiofenzivu, nemá na to dostatek zbraní. V sobotu to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Připustil rovněž, že situace na východní frontě není dobrá.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v lednu řekl, že Ukrajina chystá na jaro velkou protiofenzivu, přičemž největší boje očekává v březnu.

Tomáš Čermák odsouzen k 5,5 roku vězení

28. března 2023, z domova

Pěti a půl lety vězení potrestal v pondělí Krajský soud v Plzni šestatřicetiletého Tomáše Čermáka z Holýšova na jižním Plzeňsku za podporu a propagaci terorismu. Podle soudu se loni ve videu na facebooku vymezoval vůči novele pandemického zákona a podněcoval diváky, aby aktivně, i za použití násilí, zabránili jejímu projednání a přijetí. U soudu se hájil tím, že si neuvědomil důsledky a hovořil spíš v nadsázce.

Rozsudek není pravomocný. ČTK po vyhlášení rozsudku Čermák řekl, že se odvolá.

„Nemůžeme chodit každý týden někam protestovat a mrznout tam... Uděláme plán, musíme se spojit všichni a udělat pořádný uragán... Musíme těm dobytkům zarazit tipec... Vyneseme je za rypáky a naházíme je do řeky a zbavíme se jich jednou provždy. Nějaká mírová cesta, nějaké právo, neudělá nic,“ byly výroky Čermáka, které četl státní zástupce Martin Bílý v obžalobě.

Čermák řekl, že svá slova nemyslel doslovně, spíš v nadsázce. V době pandemie a nařízených opatření cítil neklid, strach, choval se tak, že si úplně neuvědomil důsledky.

Čermák už loni dostal pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích. Současně je souzen v Praze spolu s dalšími dvěma muži za pronásledování a výtržnictví kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra.

foto screen novinky.cz

Čína prohlubuje spolupráci s Ruskem

28. března 2023, názory&komentáře

Dnešní světa běh se v českých médiích odráží velmi podobně jako v dobách první Studené války. To nejdůležitější se nám snaží zamlčet a vyzdvihují jen záležitosti, které zapadají do ideologického schématu jejich pohledu na mezinárodní situaci. Problém tkví v tom, že takové zpravodajství realitu programově zkresluje. Nejnovějším příkladem tohoto přístupu je smlčení významu třídenní návštěvy čínského prezidenta v Moskvě, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.   

Oficiálně šlo o protokolární prezidentskou návštěvu největšího souseda Čínské lidové republiky po již třetím zvolení Si Ťin-pchinga hlavou státu. Ovšem 84 smluv, které se během tří dnů podařilo ratifikovat, svědčí o tom, že šlo o něco daleko závažnějšího, než by nasvědčovaly politické proklamace přednesené v závěru. O obsahu většiny těch smluv jsme se skoro nic nedozvěděli, analytici se pouze shodli na tom, že ty, které jsou označeny za strategické, se týkají vojenské spolupráce.
   
Nicméně k ruské tradici patří, že i v případech přísného utajení se smí naznačovat. Takže Putinovi kritici z řad jestřábů začali hovořit o tom, že součástí agendy byla i regulérní smlouva o půjčce a pronájmu mezi Čínou a Ruskem. Je protějškem podobného ujednání mezi USA a Ukrajinou. Z ČLR do RF budou dodávat těžké zbraně, munici, rakety, zkrátka vše, co je pro válku na Ukrajině zapotřebí. Dá se očekávat, že to půjde osvědčenou cestou přes Írán a Kaspické moře jako doposud.
   
V takovém případě by výše zmíněná návštěva znamenala bod zlomu, od něhož začíná regulérní Studená válka 02 mezi Spojenými státy a kolektivním Západem na straně jedné, a Čínskou lidovou republikou podporovanou Ruskou federací a Íránem na straně druhé. Dá se předpokládat, že eskalace války na Ukrajině bude pro čínské ozbrojené síly jednou z podmínek přípravy anexe Tchaj-wanu. Dosavadní zkušenosti totiž ukazují, že zbrojní výroba kolektivního Západu ve válce na dvou frontách postačovat nebude. Vojenskou spoluprací s Ruskou federací se Čína může stát vážným konkurentem USA i z hlediska jaderných zbraní.
   
Z tohoto úhlu pohledu nabírá na významu nezvykle ostrá kritika Mike Pompea vůči administrativě Joe Bidena. Bývalý Trumpův ministr zahraničních věcí (a předtím jeho ředitel CIA) totiž považuje návštěvu čínského prezidenta v Moskvě za osudové selhání americké zahraniční politiky.
   
Asi má podobný pocit jako já – v nové Studené válce jako součást kolektivního Západu budeme tahat za kratší konec provazu.
 
zdroj: prvnizpravy.cz
Jaroslav Bašta

Novější (29. března 2023)Starší (27. března 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved