<– 30. ledna 2023 –>

Co se děje s plyem v Evropě?

30. ledna 2023, video

Stanislav Novotný se ptá Pavla Janečka, co se děje s plynem v Evropě, kdo ho nakupuje a od čeho se odvíjí cenotvorba

ocemsemlci.cz

O čem se mlčí

Učitelka obviněna kvůli popírání genocidia

30. ledna 2023, z domova

Kriminalisté obvinili učitelku ze základní školy v Praze 6 Martinu Bednářovou kvůli jejím výrokům při hodině češtiny, které pronesla loni v dubnu.

„V této věci bylo zahájeno 13. ledna trestní stíhání jedné fyzické osoby pro jednání, které bylo kvalifikováno jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Ve věci bude nadále pokračovat vyšetřování,“ sdělil včera Právu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala. Doplnil, že obviněné hrozí v případě podání obžaloby a následné soudní dohry šest měsíců až tři roky vězení.

Učitelku Bednářovou tedy zřejmě obvinili podle § 405 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia:

„Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.“

Výklad termínu Genocidia podle wikipedie:

Genocida (latinsky genocidium) je zločin proti lidskosti definovaný mezinárodním trestním právem jako „úmyslné a systematické zničení, celé nebo části, etnické, rasové, náboženské nebo národnostní skupiny“, ačkoliv co znamená „část“ je předmětem debaty právníků. Příčinami mohou být např. náboženská zatvrzelost, primitivní ideologie, ignorace vědeckých argumentů nebo jejich zkreslování, ale také touha po moci. Genocidu definuje Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia OSN.

Podle zmíněné definice se ve válečném konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem rozhodně o genocidium nejedná. Zřejmě se jedná o zcela účelové a vykonstruované obvinění.

Podle předsedy Vojenského výboru NATO je NATO připraveno na konfrontaci s Ruskem

30. ledna 2023, ze světa

Předseda Vojenského výboru NATO viceadmirál Rob Bauer prohlásil, že aliance je připravena na přímou konfrontaci s Ruskem. Současně je podle jednoho z nástupců generála Petra Pavla nutné, aby země NATO přešly "v době míru na válečnou ekonomiku". Nizozemský viceadmirál Bauer to řekl v pátek v exkluzivním rozhovoru pro portugalskou veřejnoprávní televizi RTP.

zdroj echo24.cz

Rozvědčík komunistického Československa a bývalý komunista Petr Pavel se stane prezidentem

30. ledna 2023, z domova

Ve druhém kole získal Petr Pavel 58,32 %. Do funkce má nastoupit 9. března.

Otec, plukovník Josef Pavel, působil jako zpravodajec a měl na starost i elektronický průzkum, mimo jiné zachycování a analyzování zpráv armád NATO; počínaje rokem 1973 působil po mnoho let v Táboře na tamním velitelství Západního vojenského okruhu.

Petr Pavel přihlášku do Komunistické strany Československa podal v roce 1983 a po dvouletém období kandidátství členství byl 13. února 1985 do strany přijat. Poté se stal předsedou základní organizace KSČ.

V rozmezí let 1988 a 1991 se vzdělával v postgraduálním kurzu organizovaném 26. oddělením Zpravodajské správy Generálního štábu pro pracovníky vojenské rozvědky pro práci v zahraničí a speciální úkoly (s krycím jménem Pávek a v prvním ročníku pod krytím Vojenské akademie Antonína Zápotockého v Brně). Archivní dokument shrnující Pavlovo studium uvádí, že „ke studiu předmětu přistoupil zodpovědně, potvrdil velmi dobré předpoklady pro zvládnutí agenturní přípravy“.

zdroj wiki, foto Pavlův portrét Jindřich Nosek (NoJin) – CC BY-SA 4.0

Před rokem Djokoviče z Austrálie vyhostili. Nyní opět vyhrál Australian Open

30. ledna 2023, ze světa

Djokovič vyhrál Australien Open letos již po desáté, přestože byl vloni z Austrálie vyhoštěn, protože se odmítl podvolit očkovacímu nátlaku, což znamenalo zákaz vstupu do Austrálie na tři roky.

Text o vyhoštění Djokoviče z wikipedie:

Vyhoštění z Austrálie jako neočkovanému proti covidu-19

Sezónu měl zahájit jako jednička srbského týmu na sydneyském ATP Cupu, z něhož se však v závěru prosince 2021 odhlásil. Na grandslamové Australian Open přijížděl v roli trojnásobného obhájce titulu, když jako jeden z tenistů neočkovaných proti covidu-19 obdržel výjimku z povinné vakcinace plynoucí z nařízení victorijského ministerstva zdravotnictví a kterou akceptoval tenisový svaz Tennis Australia. Výjimku získal díky dokladu o pozitivním testu z prosince 2021.

Lednová demonstrace na podporu Djokoviće a dalších zadržovaných v Park Hotelu v Carltonu, za účasti Grandmothers For Refugees (Babiček pro uprchlíky) a dalších skupin kritizujících australskou imigrační politiku.

Po příletu do Melbourne 5. ledna 2022 mu však pohraniční stráž zrušila vízum ke vstupu do země po zpochybnění schválené výjimky z očkování a nesplnění podmínek pro neočkované osoby. Uzavřen tak byl v detenčním Park Hotelu v merlbournském Carltonu, kde po svém odvolání čekal na rozhodnutí soudu. Vedle diplomatů se věcí začali zabývat i premiéři obou států. Srbská předsedkyně vlády Ana Brnabićová vedla o Djokovićově kauze rozhovor se svým australským protějškem Scottem Morrisonem. Federální soudce Anthony Kelly rozhodl 10. ledna ve prospěch tenisty, jemuž bylo obnoveno vízum a umožněn vstup do země. Jedním z důvodů bylo vydání tenistovy výjimky nezávislou odbornou komisí, jíž ustavila victorijská vláda. Podle australských deníků The Age a Sky News však Srb ve formuláři neuvedl pravdivá fakta o tom, že dva týdny před příletem nikam z domova necestoval. Podle zjišťění v dané době odjel trénovat do Marbelly. Zpochybněna byla rovněž výjimka založená na jeho pozitivním koronavirovém testu ze 16. prosince 2021. Podle snímků na sociálních sítích předával následující den, kdy měl být v izolaci, bez roušky ceny mladým tenistům. Rovněž s vědomím nákazy poskytl rozhovor francouzskému deníku L'Équipe. Dne 12. ledna 2022 pak připustil porušení nařízené izolace. Německý týdeník Der Spiegel vyjádřil možnost manipulace s koronavirovým testem, když při první kontrole QR kódu se redaktorům objevil negativní výsledek, při pozdější kontrole byl již změněn na pozitivní. Ani digitální datum testu neodpovídalo uváděnému 16. prosinci, ale časová známka se shodovala s 26. prosincem.

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke světové jedničce 14. ledna zrušil vrácená víza, když tento krok zdůvodnil ochranou veřejného zájmu s důrazem na zdraví a dodržování pořádku. Djoković se vůči verdiktu opět odvolal. Den před zahájením turnaje, 16. ledna, však tříčlenný senát federálního soudu odvolání jednomyslně zamítl. Předseda poroty James Allsop uvedl, že se senát zabýval právní přiměřenosti Hawkeova verdiktu, zda byl v souladu se zákonem. Srb tak byl ze země vyhoštěn, což znamenalo tříletý zákaz vstupu do Austrálie. Tenista ovšem mohl během tohoto období požádat o prominutí zákazu. V listopadu 2022 mu byl zákaz zrušen a Srb obdržel australská víza, s možností startu na tamních turnajích během ledna 2023. Již v červenci 2022 upustila australská vláda od povinnosti prokazovat stav očkování u osob směřujících do Austrálie.



Novější (31. ledna 2023)Starší (29. ledna 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved