<– 23. ledna 2023 –>

Je konflikt na Ukrajině naší válkou?

23. ledna 2023, z domova

Stanislav Novotný se ptá Jaroslava Doubravy zdali je současný rusko-americký konflikt na Ukrajině opravdu naší válkou, jak se nám snaží namluvit Fialova vláda

 

Vltavské kulturní okénko: Chuchelské lázně

23. ledna 2023, kultura&historie

Rozsáhlý lázeňský areál z 18. století se nachází v Praze v Malé Chuchli. Přibližně jeho polovina leží v Přírodním parku Radotínsko-Chuchelský háj. Unikátní areál je na pražské podmínky až neobvykle zachovalý a zahrnuje i krásný kostelík Narození Panny Marie.

V dávných dobách zde byla slovanská vodní svatyně. V době christianizace bylo místo označeno jako „Čertova strouha“. Lidé si však pro léčivou vodu chodili i přes křesťanskou ostrakizaci místa a v 18. století to vyvrcholilo stavbu rozsáhlého lázeňského areálu. Součástí areálu je i rybníček, bývalá myslivna, kostel i bývalá obecná škola. Největší rozmach zažilo místo v 19. století, kdy bylo už nejen častým výletním místem Pražanů, ale i bohatých cizinců.

V roce 1760 byla léčivost vody potvrzena rozborem, který provedl profesor Jan Antonín Scrinci. Scrinci byl český lékař a fyzik, který jako první zahájil na pražské Karlově univerzitě výuku experimentální fyziky a chemie. V letech 1757 a 1761 to byl také její lektor. Na tehdejší slávě Chuchelských lázní má tedy také svou zásluhu.

Zdejší Mariánský pramen sloužil až do roku 1984 jako zdroj vody pro celou Malou Chuchli! Dodnes se jedná o jeden z nejvydatnější pramenů na katastru hl. m. Prahy.

Nejbližší autobusová zastávka : Malá Chuchle

Jan Betko

Novější (24. ledna 2023)Starší (22. ledna 2023)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved