<– 4. října 2022 –>

Česká pošta zdražuje

4. října 2022, z domova

Česká pošta od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 korun namísto 26 korun. Odůvodňuje to rostoucími náklady.

Ruská Duma schválila připojení čtyř oblastí k Rusku

4. října 2022, ze světa

„Rada federace dnes na plenárním zasedání jednomyslně schválila ratifikaci čtyř mezinárodních smluv o přijetí Doněcké lidové republiky, Luhanské lidové republiky, Chersonské oblasti a Záporožské oblasti do Ruska,“ uvedla agentura TASS. Později informovala, že horní komora parlamentu rovněž jednomyslně schválila příslušné zákony o začlenění těchto regionů.

Elon Musk: Ukrajina musí přijmout, že nevyhraje

4. října 2022, ze světa

Americký podnikatel Elon Musk v pondělí představil na twitteru mírový plán. Kyjev by se podle něj měl vzdát Krymu a přijmout skutečnost, že válku s Ruskem pravděpodobně nevyhraje. Musk v plánu navrhl, aby Ukrajina získala neutrální status a zřekla se Ruskem anektovaného poloostrova Krym. Pod dohledem OSN by se podle něj mělo na anektovaných územích uskutečnit nové hlasování, které by odráželo „vůli lidu“.

Musk napsal: „Krym je formálně součástí Ruska, jak tomu bylo od roku 1783 (až do Chruščovova omylu).“

foto twitter Elona Muska

V Německu demonstrují proti vládní politice

4. října 2022, ze světa

3. října proběhla demonstrace v Chemnitzu proti politice německé vlády.

foto z youtube Chemnitzer: 03.10.2022 Chemnitzer Montagsspaziergang für Wahrheit, Freiheit & Frieden

 

 

Harachovská sklárna končí a bude propouštět

4. října 2022, z domova

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos oslavila 310 let od svého založení.

Majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku František Novosad se rozhodl kvůli vysokým cenám plynu zastavit v listopadu výrobu a na dva měsíce vyhasit sklářskou pec. Většinu z 90 zaměstnanců plánuje propustit. V novém roce má nasmlouvané levnější ceny za plyn, takže výrobu plánuje obnovit. Zatímco loni firma za plyn za celý rok zaplatila 4,5 milionu korun, letos už náklady na plyn překročily 20 milionů a ještě není konec roku. „Utratili jsme už i 12 milionů, které jsme si v minulých letech našetřili na novou pec,“ řekl majitel sklárny.

foto screen video z sklarnaharrachov.cz

Rakušan vytvořil novou StB, jmenuje se KRIT

4. října 2022, z domova

Na ministerstvu vnitra vznikl Krizový informační tým (KRIT), který má za úkol bojovat proti zaměstnancům státní sféry, kteří začli vnímat reálně současnou situaci a přestali věřit planým slibům Fialovy vlády. A chtějí minimalizovat jejich vliv tak, jako v dřívějších dobách Státní bezpečnost (StB).

„Radikalizace pracovníků státní a veřejné správy představuje zásadní problém, který může ohrozit běžné fungování státu a jeho institucí, samospráv a dále urychlit rozpad společenské soudržnosti,“ stojí v osmistránkovém textu, jehož kopii mají Seznam Zprávy k dispozici.

„Tito lidé se neradikalizují na základě záměrně zkreslených informací a příchylnosti k Ruské federaci, ale z frustrace s fungováním státu během současné krize a z dopadů, které to má na výkon jejich práce a na místní veřejnost,“ uvádí se v něm.

Tři doporučení týmu KRIT

1.  Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu.

2. Vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose.

3.  Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím.



Novější (5. října 2022)Starší (3. října 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved