<– 29. září 2022 –>

V pátek Rusko připojí 4 oblasti

29. září 2022, ze světa

Čtyři oblasti, ve kterých se konala referenda o připojení k Rusku, tedy Doněck, Luhansk, Cherson a Záporoží, budou v pátek připojeny k Rusku.

„Všechna čtyři, všechna území, kde se konala referenda a kde podali ruské straně příslušnou žádost,“ odpověděl Peskov podle agentury TASS na otázku, zda v pátek budou smlouvy o připojení k Rusku podepsány se všemi čtyřmi regiony, anebo jen s částí z nich.

Západní země připojení těchto území k Rusku nebudou uznávat.

mapa TUBS CC BY-SA 3.0

Vltavské kulturní okénko: kostel sv. Máří Magdalény nad Jistebnicí

29. září 2022, kultura&historie

Vltavské kulturní okénko: kostel sv. Máří Magdalény nad Jistebnicí

Na kopci nad Jistebnicí nechal roku 1347 Petr z Rožmberka postavit dřevěnou kapli zasvěcenou sv. Máří Magdaléně na místě zbytků původní slovanské svatyně. Od té doby se místo nazývá sv. Magdalénou.

Tato kaple měla v 17. století také svého poustevníka, který se jmenoval Matouš Dušek a než se dal na poustevničení, tak byl jistebnickým měšťanem. Dnešní zděná podoba kostela j v novorománském duchu z roku 1861. Nutno také podotknout, že oficiálně se vlastně jedná o kapli. Vzhledem k její velikosti je však často označovaná jako kostel. Ke svaté Máří směřuje úvozová cesta přímo z Jistebnice. Tu dnes lemuje křížová cesta, zřejmě ze 17. století. Úvozová cesta je jednou z nejstarších doložených cest u nás, která zde prokazatelně byla již před rokem 1347!

Jistebnická Magdalena má také zajímavý příběh se zvonem. V době 1. světové války byl v prosinci 1916 zrekvírován a odvezen na přetavení v hlaveň kanónu. V roce 1917 se však obecímu úřadu ozval z ničeho nic farář z Bubovice, že prý zvon dostali pro tamní kostel.
Protože bubovickému se zrekvírovaný zvon moc vracet nechtělo, tak v roce 1927 došla jistebnickým trpělivost a pod hlavičkou Klubu jistebnických rodáků zvon koupili. Radost z koupě jim však dlouho nevydržela, neboť se hned po jeho dovezení zjistilo, že je poškozený. Zvon se tedy
ještě přelil a opravil. Tomu šéfoval zvonař Richard Herold z Chomutova a k původnímu nápisu připojil ještě tento: ,,Klub rodáků Jistebnických mne vzkřísil a vrátil rodnému kraji ".

Na onen rodný kraj je z vrcholu u Magdalény opravdu krásný výhled a návštěva místa stojí za to!

Nejbližší MHD zastávka: Jistebnice, bus

Jan Betko

Demonstrace 28. 9. obrazem

29. září 2022, reportáž

Kolem 50 tisíc lidí demonstrovalo na Václavském náměstí v Praze proti vládě. Tisíce dalších lidí demonstrovalo v jiných městech po celé České republice, například v Brne, Ostravě, Plzni.


Praha

 

 
Brno

 


Ostrava

foto vltava.news, Ota Nepilý, facebook



Novější (30. září 2022)Starší (28. září 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved