<– 27. září 2022 –>

Maďaři se budou moci vyslovit k protiruským sankcím

27. září 2022, ze světa

Maďarsko uspořádá takzvanou národní konzultaci, při níž se občanů zeptá, zda si přejí protiruské sankce. V pondělí to v projevu v maďarském parlamentu uvedl premiér Viktor Orbán.

Orbán v pondělí v parlamentu prohlásil, že protiruské sankce se obrátily proti Evropě. Pokud by byly zrušeny, evropská ekonomika by znovu nabrala na síle.

Konzultace mají být neformálním průzkumem, během kterého každý dospělý bude moci odpovědět na otázky ve formuláři na internetu nebo ho v tištěné podobě poslat poštou. Premiér podle médií na jednání také řekl, že chce dosáhnout zrušení protiruských sankcí nejpozději do konce roku.

Orbán v pondělí také zopakoval, že na Ukrajině by mělo být okamžitě uzavřeno příměří a zahájeny mírové rozhovory.

Kvůli vzrůstu nelegální migrace budou obnoveny kontroly na hranicích se Slovenskem

27. září 2022, z domova

Vláda rozhodla kvůli nelegální migraci o dočasném obnovení kontrol na státní hranici se Slovenskem. Na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala. Opatření bude platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

Od počátku června do začátku minulého týdne zajistila policie v Česku téměř 9500 migrantů, za celý loňský rok jich bylo 1330.

Policejní prezident Martin Vondrášek novinářům řekl, že znovuzavedení kontrol bude nejen na hraničních přechodech, ale i na zelené hranici.

V jedné dvanáctihodinové směně podle něj bude na ochranu hranic nasazeno 500 policistů a 60 celníků. Podle Vondráška to bude znamenat, že se denně sníží počet policistů působících ve všech krajích o tisíc, může proto být omezena jejich preventivní činnost.

Drtivá většina migrantů má podle Rakušana syrský původ, nepřichází ale přímo ze Sýrie, nýbrž z Turecka.

Vláda schválila rozpočet se schodkem 295 miliard a zvýšení důchodů

27. září 2022, z domova

Fialova vláda v pondělí schválil jednomyslně návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem ve výši 295 miliard korun. Prioritou je podle Fialy zvládnutí současné krize, posílení výdajů na obranu a zvýšení tempa výstavby infrastruktury. Zastropování cen energií by měly pokrýt příjmy z daně z mimořádných zisků. Proti původnímu plánu z počátku září tak vzrostly příjmové položky o 179 miliard korun, výdajové o 204 miliard korun.

Sněmovně pak musí vláda návrh rozpočtu předložit do konce září.

Vláda v pondělí schválila i zvýšení důchodů, od ledna se průměrná starobní penze zvýší o 825 korun. Solidární část všech starobních, invalidních a pozůstalostních penzích se zvedne o 140 korun. K tomu o 5,1 procenta vzroste zásluhová procentní výměra důchodu podle odpracovaných let a výdělků.



Novější (28. září 2022)Starší (26. září 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved