<– 12. srpna 2022 –>

V Sobotu bude v Praze průvod Prague Pride

12. srpna 2022, z domova

V sobotu 13. 8. bude v Praze průvod Prague Pride, který z centra dojde na Letnou.

foto facebook

V pátek v noci budou padat Perseidy

12. srpna 2022, ze světa

V pátek v noci by měl být viditelný každoroční meteorový roj Perseidy. Většinu noci však bude zářit jasný měsíc chvíli po úplňku, tedy meteory nebudou tak dobře viditelné jako za bezměsíčné noci.

foto Brocken Inaglory CC BY-SA 3.0

Sněmovní volební model podle agentury Median

12. srpna 2022, z domova

Volby by v červenci vyhrálo ANO s 30% hlasů. ODS 15,5%, SPD 12,5%, Piráti 10,5%, STAN 5,ř%, ČSSD 5%, TOP09 5%.

Za teplo hrozí 200tisícová pokuta

12. srpna 2022, z domova

Vláda připravuje vyhlášku, podle které omezí teplo v bytech a dalších prostorách. Přípustná bude tolerance 1 °C. Pokud bude teplota vyšší, hrozí provozovatelům až 200tisícová pokuta.

Nad dodržováním vyhlášky bude bdít Státní energetická inspekce (SEI). Inspektoři budou kontrolovat majitele budov nebo SVJ. „MPO předpokládá, že se většina kontrol uskuteční tak, jako je tomu nyní, a to na základě podnětu na nízkou nebo naopak vysokou teplotu v místnostech a bytech,“ sdělil Vošahlík. Nyní SEI kontroluje například dodržování pravidel v oblasti vytápění a dodávek teplé vody.

Za porušení vyhlášky hrozí peněžní pokuta, jejíž výše se může lišit případ od případu a odvíjí se od závažnosti přestupku. Může se však vyšplhat až na 200 tisíc korun.

Češi nechtějí kolektivní trest pro Rusy

12. srpna 2022, z domova

Seznamzpravy.cz zveřejnil clanek s titulkem „Rusko v Evropě vraždí, ruští turisté si tu užívají. Češi chtějí kolektivní trest“ Titulek je však odvozen od toho, že česká vláda a šéf české diplomacie Jan Lipavský pozastavili vydávání víz pro občany Ruské federace bezprostředně po vypuknutí ukrajinsko-ruského konfliktu.

„Tento plošný zákaz trvá dosud. Česko tuto otázku opakovaně zvedá na jednáních v Bruselu na úrovni premiéra i mé osoby a snaží se o koordinovaný postup celé Evropské unie. V době ruské agrese nemůže být řeč o běžném turismu ruských občanů. Jsme přesvědčeni, že právě pozastavení vydávání víz pro běžné ruské občany dá velmi jasný a přímý signál tamější společnosti, že západní svět nehodlá tolerovat agresi páchanou ruským režimem,“ napsal Lipavský.

V článku není z ničeho patrné, že by Češi byli natolik nacionalizovaní, že by chtěli kolektivně trestat Rusy. Jedna se tedy o jednoznačně lživý a zavádějící titulek, vo současně době ovšem ničím nepřekvapující.

Česko následuje Maďarsko a Slovensko a snaží se obejít sankce, aby Ukrajina pustila ropu

12. srpna 2022, z domova

Slovenské a maďarské naftové firmy (MOL a Slovnaft) již Ukrajincům za znovuotevření tranzitu ropy „výpalné“ zaplatili, takže ruská ropa do těchto zemí opět proudí. Do Česka dosud ne, protože česká strana se snaží obejít sankce EU tak, aby byly platby Ukrajincům ze sankcí vyňaty.

„Finanční analytický úřad již v průběhu dopoledne v souladu se sankčními předpisy obratem učinil veškeré úkony v jeho zákonné pravomoci nezbytné k tomu, aby opět mohla proudit ropa do České republiky,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Mohou tak být zaplaceny tranzitní poplatky.

Tedy to, co je v jiných zemích možné hned, u nás nejde. Vytváříme si sami na sebe sankce, které pak musíme složitě obcházet.



Novější (13. srpna 2022)Starší (11. srpna 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved