<– 1. července 2022 –>

Slavnostní zahájení 56. festivalu v Karlových varech

1. července 2022, kultura&historie

foto Film Servis Festival Karlovy Vary

 

 

 

 

Balaš novým ministrem školství

1. července 2022, z domova

Ve středu Zeman jmenoval do funkce ministra školství člena hnutí STAN Vladimíra Balaše. Ten byl dnes uveden do své funkce.

Česká republika začla předsedat EU

1. července 2022, z domova

Polské vládní strany chtějí federaci s Ukrajinou

1. července 2022, ze světa

Polské vládní strany a Ukrajina, státy, mezi kterými dříve panovalo velké napětí (například kvůli etnickým čistkám ukrajinských nacionalistů, viz např. film Volyň) uvažují o vzniku Polsko-Ukrajinské federace. Vznikl by tak státní útvar čítající 80 milionů obyvatel.

Pokud by se tento plán realizoval, byl by to další krok k tomu zvýšit mezinárodní napětí ve vztahu s Ruskem, což je zřejmě pravý účel. Rusko odmítá zapojení Ukrajiny do NATO. Vznikem federace s Polskem by se ukrajinská část k NATO výrazně přiblížila. To by mohlo dále exkalovat konflikt mezi NATO a Ruskem, tedy i zvýšit nebezpečí pro ČR.

Provládní politici se snaží odstranit ombudsmana Křečka

1. července 2022, z domova

Provládním politikům vadí, že se ombudsman Stanislav Křeček nechce podvolit liberální ideologii a snaží se najít způsob, jak ho o post ombudsmana připravit.

„Velmi lituji některých nedorozumění, ale naprostá nezávislost ombudsmana musí být zachována i proti mínění některých členů vládní koalice,“ komentoval situaci Křeček.

Ombudsman je za současné situace neodvolatelný a to se vládní koalice zřejmě bude snažit změnit.

 

Válek otočil: neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory a povinné plošné testování

1. července 2022, z domova

Ministr Válek v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil, že „Neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory a povinné plošné testování.“

Na dotaz redaktora „Znamená to, že v tuto chvíli neuvažujete ani o tom, že byste začali znovu proplácet jeden PCR test, aby si člověk ověřil, jestli je takříkajíc čistý, bez nákazy?“

Válek odpověděl: „Není k tomu absolutně žádný důvod.“

dále také řekl, že „Restrikce v tomto směru nemají smysl. Já nic podobného nechci plánovat ani na podzim“.

Je to zásadní obrat ve Válkově postoji. Otevřeně tím přiznává předchozí špatný postoj ke koronavirové situaci. Avšak již jsme si zvykli na to, že Válek mění své postoje často podle potřeby, tedy předpokládat, že Válek začne jednat rozumě je zatím velmi předčasné.

Sýrie uznala Doněckou a Luhanskou lidovou republiku

1. července 2022, ze světa

Sýrie oficiálně uznala nezávislost a svrchovanost dvou proruských útvarů na východě Ukrajiny, tedy Doněcké a Luhanské lidové republiky. Je to další stát po rusku, který tyto nově vzniklé nezávislé státy uznal.

Vláda konečně řeší daň z neočekávaného zisku

1. července 2022, z domova

Vláda pod tlakem opozice i občanů začíná připouštět, že extrémní zisky energtických firem, vyvolané současnou energetickou krizí nejsou vzhledem k „Fialovo drahotě“ udržitelné a uvažují o tom, což je běžné v zahraničí, tedy zdanění nepřiměřených zisků.

Kromě energetiky by se mimořádná daň mohla týkat i bank a řady dalších sektorů, připustil ministr financí Zbyněk Stanjura. Již i Fiala se přestává bránit, přestože až do nedávna hájil zájmy nadnárodních firem v ČEZu.

Biden chce protlačit uzákonění práva na potrat v USA

1. července 2022, ze světa

Po tom co zákon o ochraně potratů neprošel americkým senátem ho chce Biden protlačit jiným způsobem. Podpořil kvůli tomu i úpravu pravidel v Senátu. Tento zákon je v Americe velmi kontroverzní, proti němu se ostře vymezují Republikáni.

foto Kevin McCoy, CC BY-SA 2.0

 

 

Drábová proti jadernému výbuchu doporučuje respirátory

1. července 2022, z domova

Jaderná fyzička Drábová v pořadu Jana Krause prohlásila, že při jaderné katastrofě by „masky FFP2 v řadě případů docela pomohly.“

Tedy o ochranu máme postaráno.

foto internet showjanakrause.cz

 

 



Novější (2. července 2022)Starší (30. června 2022)
Tor Browser: uohky37h6gx3uqxfrgyrzdie4zfa4las4h7ydf4kbnx6wbrx46llj3yd.onion
Copyright © VLTAVA.news all rights reserved